Izvedba cenitev

Cenitve podjetij so ena najtežjih stvari, ki si jih lahko zamislite. Po eni strani ima podjetje neko bilančno vrednost, ki jo lahko določimo na dve decimalni mesti natančno. Po drugi strani pa te številke nimajo čisto nič skupnega z dejanskimi vrednostmi. Naš kolega je nekoč lepo označil, koliko je vredna neka nepremičnina v nekem časovnem obdobju:

Nepremičnina je vredna natančno toliko – za kolikor smo jo tisi dan prodali.

Pri prodaji podjetij je zadeva popolnoma enaka – četudi je vredno veliko več (po raznih ocenah!!! – zato jih imenujemo ocene) ni vredno nič, če kupec ne obstaja.

Nekatera podjetja se tudi pri nas kupijo zato, da jih prodajajo po delih. Nepremičnine posebej, delo posebej, prav tako druga sredstva. Za prodajo je torej potrebno imeti oba – kupca in prodajalca in jima pomagati, da najdeta ceno s katero bosta oba enako »nezadovoljna« in bosta od uspešnega posla imela korist oba.

Pri prodaji podjetij je torej po zgornjih definicijah najbolj pomemben aspekt cene – pogajanja med kupcem in prodajalcem. Uspeh je odvisen tudi od posrednika, ki pomaga določiti ceno.

Pokličite nas, če prodajate ali kupujete podjetja. Pomagali vam bomo poiskati ceno, za katero bi lahko prodali oziroma kupili.